Библиотека „Между листата“

1378184_10151995649921474_271519990_n

Проектът Библиотека Между листата стартира в края на лятото на 2012г. Когато от екипът на Фондация „За Оборище”, решихме да изградим  свободна библиотека за четене на открито, като социално-културен експеримент на територията на някой парк. Избрахме Паркът на „Военна Академия” поради локацията, охраната и желанието ни да спомогнем за развитието му, като културно средище.

Първата фаза беше свързана с намирането на мебел която да вдъхнем живот. В духа на рециклирането, оползотворихме един изхвърлен шкаф. Мебелът беше преобразена с  любезното съдействие на творците от „10 Души”. Когато библиотеката беше готова, съгласувахме поставянето й с управата на парка на” Военна Академия” и на 3 септември поставихме на входа на парка изпълнена с книги, дарени от нас и от наши съмишленици.

Към ползвателите на библиотеката имаме само няколко изисквания:
1. След като изберат книга и я ползват в рамките на парка, да я върнат преди да го напуснат.
2. Когато има книга която желаят да вземат със себе си, да оставят друга(може и при следващо идване), така целим да се постигне обмяна на книги и идеи от непознати.
3. Ако искат да споделят книги и идеи, винаги могат да оставят безвъзмездно.
4. Ако имат книги които смятат да изхвърлят или не са им потребни вече, да им дадат 2-ри живот, като ги дарят.

Много хора, твърдяха, че това е прекалено рисковано и че библиотеката бързо ще бъде разграбена и разрушена. Освен споделянето, част от експериментът беше социален- колко време ще издържат, книгите и мебелът, на недоброжелатели. Останехме приятно изненадани, че за подщи година, нямаше поражения.

Зимата библиотеката беше във фоайето на театър „София”.

След успеха на първата библиотека, решихме да направим и втора. Мебелът беше дарена от А.Р. наш приятел и преобразена по оригинален начин от младите творци от DESTRUCTIVE CREATION, поставихме я пред театър „София” пролетта на 2013г.

Имаме и реализирана Библиотека със „140 ideas”  в столична детска градина „ОДЗ 60“.
Имаме дарени книги на склад за поне още две библиотеки, те са дарени от наши съмишленици, 6-то(моля изпишете го коректно) и (издателства или каквото се сетите).

Медийно отразяване:
БНТ, БНР, ТВ7, Нова телевизия, София лайв, Уеб кафе, бгдрама(на Ади) и други.

Гледайте репортаж на Николай Колев по БНТ – Денят започва в библиотеката  – 18 октомври 2012

Фондацията е регистрирана в обществена полза и може да ползвате данъчни облекчения за средствата дарени към нас.

Един проект на фондация „За Оборище“
Със съдействието на „Десет души“ и ВА „Георги Раковски“