Фондация „За Оборище“ започна кампания за реновация на футболното игрище в двора на Испанската гимназия

Фондация „За Оборище“ започна кампания за реновация на футболното игрище, намиращо се в двора на 164-а Испанска гимназия „Мигел де Сервантес“ и 129 ОУ „Антим 1“. Инициативата за тази кампания е породена от желанието ни да подпомагаме и да се грижим за малкото подходящи за активен спорт места в нашия квартал. Това спортно съоръжение е открито през 2004 година послучай 50-годишнината на УЕФА и е първото подобно игрище по програмата „Хеттрик“ на европейската футболна централа в България. Неговата стойност е 45 000 лева, като 80% от сумата е осигурена от УЕФА, а останалата е поета от БФС и фирми-дарители.

„Хеттрик“ е програма на УЕФА, която работи от години в редица държави. По нея се отпускат милиони за изграждането на мини-игрища за футбол. Терените се изграждат по супермодерна технология, с изкуствена трева, дренаж и ограждения и размери 21/13 метра. Футболната централа въвежда като правило, че терените не трябва да променят своето предназначение поне 20 години, а достъпът до тях трябва да бъде постоянен и безплатен. В момента игрища по подобна схема вече са направени в повече от 40 общини. Активната употреба през изминалите близо 6 години обаче са влошили доста състоянието на най-старото „Хеттрик“ игрище в България. За това сами може да се убедите от снимките.

Планираната реновация ще премине през два етапа:

I етап:

Укрепване на вратите и смяна на мрежите
 
II етап:
Подмяна на липсващите или счупени дървени части на оградата и нейното боядисване.
В кампанията, която започнахме преди около месец, се включиха доста граждани и благодарение на това вече е събрана сумата, необходима за реализиране на I етап от реновацията.

Благодарим на всички тях:

 Йордан Кисимов, Асен Греченлиев, Владимир Миланов, Йордан Димитров, Рачо Колев, Илиян Маринов, Николай Cавов, Божидар Емануилов, Линда Денева, Павел Николов, Петър Кумитски, Петър Дъбов, Борислав Михайлов, Васил Руски, Георги Топалов, Ирина Стоева, Марета Каскавилла
Ако и вие искате да помогнете, пишете ни на нашия e-mail : zaoborishte@gmail.com

Вашият коментар