„За“ отваряне на парка на Военна Академия

На 02.12.09 Фондация „За Оборище“ взе решение да подкрепи инициативата, подета от новият кмет на София г-жа Фандъкова, за отваряне за посетители на парка на Военна академия.

Паркът е проектиран от архитект Фридрих Грюнангер, който е автор на забележителни обществени сгради и частни домове в София (Духовната академия; Синагогата; сградите, в които се помещават Турското и Китайското посолства). Инициативата за създаването на парка е на полковник Вичо Диков (по-късно генерал-майор) – началник на тогавашното Военно училище. Важен архитектурен елемент е езерото, изпълнено във формата на буквата „Ф“ – началната буква в името на цар Фердинанд, чието име получава паркът.

През 50-те години на миналия век стопанисването на парка се поема изцяло от Военна академия. Благодарение на положените усилия се създават компактни дървесни насаждения в живописна хармония с естествения терен и зелени площи с подчертани естетико-художествени качества. Парковите пространства са проектирани на отделни нива, следващи релефа на местността. Днес възрастта на основната част от дърветата е над 90 години.

Екипът на Фондация „За Оборище“ подкрепя тази инициатива. Ние сме на мнение, че хората имат нужда от още един зелен оазис, в който софиянци да могат да се скрият от трафика и презастрояването на задъхващата се столица. Важно условие е и идеята да не се комерсиализира и постепенно паркът да се изроди от различни финансови интереси, нещо което сме виждали не един път в нашия град.

Началото бе създаване на група „За отваряне на парка на Военна академия“ в социалната мрежа Facebook, в която за наша радост само за два дни се включиха над 650 участника. Целта на създаването на тази група е да подложим подобна идея на по-широк дебат и популяризация, като след това да обмислим наши евентуални последващи действия.

 

Вашият коментар